Може ли фотографията да бъде изкуство? Отговаря днес доц. Георги Лозанов

В поредната лекция от програмата на Художествена галерия – Казанлък „История на изкуството за всички“ гост ще бъде културологът и медиен експерт доц. Георги Лозанов. Подготвената от него лекция има аналитична и историческа част. На лекцията можете да присъствате на 29 август от 20:00 ч. в Художествена галерия – Казанлък.

В аналитичната си част лекцията предлага съвременен отговор на стария „бодлеров въпрос“ – може ли фотографията да бъде изкуство, като акцентира върху възможностите за това, които й дава модернизмът с трансформацията на изобразяването в интерпретиране на реалността. И обратното – проследява как фотографията с включването си в естетическите програми на модернизма сама влияе върху тази трансформация.

В историческата си част лекцията се връща към 80-те години на миналия век, когато станалите вече известни наши фотографи Йордан Йорданов-Юри, Гаро Кешишян, Георги Нейков, Станка Цонкова-Уша и др. успяват да постигнат максималната за времето си творческа свобода и да наложат свои авторски почерци. Те, докато се занимават извън приложните зони на фотожурналистиката и фоторекламата и далеч от официалния дневен ред на обществото с маргинализирани общности и отхвърлени проблеми, изследват и границите на индивидуален произвол във фотографията. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram