Младата художничка Рая Гайтанджиева с пореден родолюбив жест към родната Шипка

Талантливата Рая Гайтанджиева от Шипка, ученичка в НУПИД “ Акад. Дечко Узунов “ – Казанлък е изработила красивия макет на Храм-паметника „Рождество Христово“, подарен на Кметството в града. За подаръка и родолюбивия жест на момичето разказа кметът на Шипка Василка Панайотова. В направата на макета участва дядото на Рая. „Прецизна работа, много търпение, часове отделено време и любов към историята доведоха до добрия краен резултат.Използвахме фибран, ,силикон, стиропорни топки и темперни бои“, споделя Дончо Драгнев.

По повод 146 години от епичните боеве Шипка- Шейново и Освобождението на град Шипка Рая подарява макета си на Панайотова, която от своя страна благодари за приятната изненада. „Щастлива и горда съм, че такива таланти живеят, обичат и почитат родния си край. Познаването на историята, традициите и обичаите на мястото, където живеете и растете, е от фундаментално значение за вашето и за бъдещото поколение. Това е съкровищница, завещана ни от нашите предци и сме длъжни да я съхраним. Макетът ще остане в кабинета ми като прекрасен спомен от днешния празник. Бъди здрава, щастлива и благословена с таланта си, Рая!“, написа Василка Панайотова.

Рая Гайтанджиева е на 16 години и това не е първата й родолюбива проява. По повод „Богородични празници 2023“ момичето изрисува герба на гр. Шипка върху стена по главната улица „Стефан Орешков“. Освен талантлива художничка, тя активно се включва в обществения живот на китното градче и е танцьорка от Танцов клуб “ Шипченка“ към Кметството.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram