Мира Добрева представя първия си роман „Светулки зад решетките“ в рамките на Чудомирови празници 2024 в Казанлък

Два национални конкурса, изложба, литературно представяне и театрална постановка включва третият ден от програмата на тазгодишните Чудомирови празници в Казанлък. 

Наситената програма на 27 март ще започне в 13:30 часа в Музея на розата с XXVII Национален конкурс за весела детска рисунка с международно участие „Малките нашенци“ и XVII Национален конкурс за хумористична литературна творба „Присмехулници“. Организатор е Общинският детски комплекс „Св. Иван Рилски“ в Казанлък. „Скъпи деца, огледайте се и ще видите, че сте заобиколени от безброй интересни, забавни и смешни неща. Опитайте се да ги нарисувате и разкажете, както е постъпвал големият български художник-хуморист Чудомир“, е призивът на екипа на комплекса към младите творци. 

В същия час в Литературно-художествен музей „Чудомир“ под надслов „Изкуството на книгата за деца“ ще се състои „Fox book cafe“ с участие на ученици от Казанлък. По време на инициативата те ще бъдат запознати с изкуството за създаването и изработката на книга.

В 17:00 часа музеят ще бъде домакин на изложбата на малка пластика на карловския творец Димитър Бакърджиев “От тук – от там: Нашенци и приятели от Долината“. Представящ ще бъде Деспа Ненова, главен експерт в Община Карлово, а музикален поздрав ще направи Кольо Стайнов. „Настоящата изложба като цяло представлява своеобразен паралел, но не и аналог на знаменитите  Чудомирови „Нашенци“. Авторът умело разработва различни по характер сюжетни интриги и в същото време лишени от елементарна фабулна повествователност“, казва за експозицията проф.д.изк. Чавдар Попов. 

Непосредствено след откриването на изложбата в ЛХМ „Чудомир“ специален гост ще бъде популярният журналист Мира Добрева, която ще представи своя първи роман „Светулки зад решетките“. Това е роман за отчуждението и великодушието, за болестта като начин на духовно израстване, равносметка и форма на лечение. Представящ ще бъде журналистът от Българската телеграфна агенция и член на Управителния съвет на фондация „Чудомир“ Ралица Арабаджиева, а музикален поздрав ще изпълнят Ивелина Дякова на цигулка и Златка Дончева на пиано. 

И третият ден от програмата на празниците ще завърши с театрална постановка. В 19:00 часа в зала „Любомир Кабакчиев“ актрисата и режисьор Иванка Шекерова ще представи моноспектакъла „Провинциални истории“, който е по текстове на Чудомир. Режисурата е на Шекерова и на Лилия Секова, а музиката – на Боян Гегов. Маркетингът и сценичното осветление са дело на Веселин Георгиев. В спектакъла  „Провинциални истории“ Иванка Шекерова отваря вратите на миналото и запознава публиката с необятния океан от характери,които Чудомир така умело е описал в своите разкази. 

Още редица разнообразни и интересни събития очакват всички посетители на Чудомировите празници в периода от 25 март до 1 април. Програмата се организира от ЛХМ “Чудомир”, фондация “Чудомир” и Община Казанлък, а целта е жителите и гости на града да си спомнят за живота и творчеството на писателя, художник и краевед и за неговите незабравими герои. Ежегодно Чудомировите празници представят още нови и непознати аспекти от живота и делото на автора, който е един от най-видните общественици, живяли и творили в Казанлък. 

Билети за театралните постановки, включени в програмата на празниците, могат да бъдат закупени на касата на театър “Любомир Кабакчиев” в Културно-информационния център на ул. “Искра” 4. 

Цялата програма на Чудомирови празници вижте тук.

Информация: Фондация „Чудомир“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram