МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА ВЕЖДИ РАШИДОВ СВИКА ЕКСПЕРТИ ЗА ПРОЕКТА ЗА ПАМЕТНИКА НА БУЗЛУДЖА

Министърът на културата Вежди Рашидов свика днес работна група от изявени експерти, които професионално да обсъдят проекта за спиране на разрухата на бившия дом-паметник на Бузлуджа. На срещата в Министерството на културата присъстваха  председателят на СБА арх. Георги Бакалов, председателят на СБХ Любен Генов, авторът на някогашния проект  арх. Георги Стоилов, Николай Овчаров, съветник на министъра, директорите на дирекции в Министерството на културата арх. Уляна Малеева и арх. Димитрийка Добрева, арх. Георги Стоев – гл. арх. на община Казанлък, Галина Стоянова, кмет на Казанлък, както и членове на екипа й.

Както е известно,  по време на откриването на Музея на розата в Казанлък министър-председателят Бойко Борисов съобщи, че  държавата ще се опита  да спре разрухата на бившия Дом-паметник на БКП на Бузлуджа.

На срещата в Министерството на културата днес бе поканена и младата архитектка Дора Иванова, която е разработила идея за консервация на паметника. Тя представи своя проект.

„В  паметника на Бузлуджа синтезът между монументалното изкуство, дело на 18 автори, и архитектурата не беше случаен, но след толкова години разрухата си е казала думата. Винаги съм смятал, че професионализмът трябва да е водещ и затова днес е изключително важно да чуем мнението на автора – арх. Георги Стоилов, както и на специалистите, които са най-компетентни да дадат становище по разработката на проекта за консервация на паметника“. Това заяви по време на срещата днес министър Рашидов. Той е категоричен, че мнението на професионалистите трябва да бъде решаващо в действията на държавата по спирането на разрухата на паметника на Бузлуджа.

 

Пресцентър на община Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram