Местим часовниците с час назад

На 30 октомври трябва да върнем стрелката на часовника с един час назад, за да преминем към зимното часово време.

Всяка последна неделя на месец октомври в 4:00 часа сутринта стрелките на часовника се преместват с един час назад за преминаване към зимното часово време. Връщането на часовниците с един час е в изпълнение на Постановление от 13 март 1997 г. на Министерския съвет, с което се решава всяка година в нощта срещу последната неделя на октомври, лятното часово време да премине в зимно.

Лятното отброяване на времето се прави с цел да се намали консумацията на електрическа енергия, като се използва максимално по-светлата част на денонощието.

Със зимното часово време се възстановява традиционното отбелязване на времето, характерно за всяка часова зона. То ще продължи до последната седмица на месец март 2017 г. Адаптацията към зимното часово време настъпва по-рано, с намаляването на деня и ранното стъмване. Зимното часово време „измества“ ранното притъмняване, така че да не се налага да се прибираме по тъмно още в 5 след обяд.

За по-бързо адаптивните хора са нужни няколко дни за адаптация към зимното часово време, за други – от 2 до 3 седмици. Предимството на зимното часово време е по-късното ставане от сън. Като цяло обаче, приспособимостта към есенно-зимния сезон изисква повече ресурси спрямо промените през пролетта. По-кратък ден, по-нисък тонус, сезонни депресии, отключвани от липсата на светлина, съпътстват приспособяването към зимния сезон.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram