Международен ден на майчиния език

„Езикът на нашите мисли и нашите емоции – това е нашият най-ценен актив. Многоезичието е наш съюзник в осигуряването на качествено образование за всички, насърчаване на социалното включване и борбата срещу дискриминацията.“  

Из Послание на Генералния директор на ЮНЕСКО г-жа Ирина Бокова

Международният ден на майчиния език (International Mother Language Day), обявен от Генералната конференция на ЮНЕСКО на 17 ноември 1999 г., се отбелязва всяка година от 2000 г. за насърчаване на езиковото и културно многообразие и многоезичието.

Тази дата е избрана в памет на събитието 21 февруари, 1952 г., когато в Дака, столицата на днешен Бангладеш, от куршумите на полицейски служители са били убити студенти – участници в демонстрация за защита на родния си език, бенгалски, който те са поискали да се признае за официален език на страната.

Езиците са най-мощният инструмент за запазване и развитие на материалното и нематериалното наследство. Според ЮНЕСКО, половината от около 6000 езици в света скоро може да загубят последните си носители.
Всички стъпки в улесняване на разпространението на родния език са не само насърчаване на езиковото многообразие и многоезичното образование, развитието на по-пълното запознаване с езиковите и културни традиции по света, но също така укрепват солидарността, въз основа на разбирателство, толерантност и диалог.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram