Малко преди полунощ посрещаме астрономическата пролет

Пролетното равноденствие през 2023 година ще бъде на 20 март 2023 година в 23:24 часа българско време, когато настъпва астрономическата пролет. В деня на пролетното равноденствие, денят и нощта са приблизително равни по продължителност.

Равноденствие настъпва два пъти годишно – веднъж през март и веднъж през септември – и отбелязва момента, в който денят и нощта са с еднаква дължина по цялата Земя. Това се случва, защото през тези два периода от годината Слънцето преминава директно над земния екватор, което означава, че различните полукълба получават приблизително еднакво количество слънчева светлина.

В първия ден от пролетта ще има по малко от настроението на Баба Марта и типичното за сезона променливо време.

Във вторник облачността ще се увеличи и след обяд на места в Югозападна България ще превали дъжд. В сряда сутринта ще е все още предимно облачно, на отделни места ще превали слаб дъжд. В четвъртък ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността. През следващите два дни ще се задържи сравнително топло с максимални температури почти в цялата страна над 20°.

В петък облачността ще е разкъсана, средна и висока, а в събота ще се увеличи и на места ще превали. По-късно през деня от северозапад ще прониква студен въздух и ще започне захлаждане.

В неделя ще се задържи предимно облачно, на отделни места с валежи от дъжд. Вятърът ще е до умерен от северозапад. Минималните температури ще са между 5° и 10°, а дневните ще се понижат и максималните ще са между 15° и 20°.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram