Майка осъди училището в Копринка за обезщетение за пострадалото й дете

Майка осъди ОУ „Кирил и Методий“ в Копринка да й плати обезщетение за пострадалото й в двора на училището дете. Решението е взето от съдебен състав на Окръжен съд Стара Загора с председател Даниела Телбизова на 7 ноември.

Детето с инициали Б.Г. на 19август преди три години, докато си играело в двора на училището в Копринка се спънало и паднало на греблото на снегорин, паркиран в двора на училището. Момчето се наранило тежко в областта на пояса. Откарано било с линейка в МБАЛ „Проф. д-р Ст.Киркович” в. Стара Загора и прието по спешност в урологичното отделение. След опериративна намесао му бил отстранен десния бъбрек. Престоят му в болницата продължил 10 дни. Изписан бил с препоръка за терапия и въздържане от каквото и да било физическо натоварване. Травмата му причинила разстройство на здравето, болки и страдания по време на манипулациите и по време на възстановителния период, продължил до месец февруари 2012г. През първия месец преимуществено лежал, а след това излизал навън, предприемал кратки разходки, но не посещавал учебните занятия и не играел с връстниците си.

Причинената травма налагала строг диетичен режим, забрана да спортува. . Една евентуална травма можела да доведе до дисфункция на другия бъбрек. С експертно решение му била определена 50% инвалидизация. Малкият станал затворен, често неспокоен и раздразнителен, не желаел да говори за случилото се, плашел се от силен шум.

По повод инцидента от Регионалния инспекторат по образованието в Стара Загора била извършена проверка и било констатирано,че директорът на училището е нарушил заповед № РД09-1583/09.09.2009г., като не е осигурил необходимите условия за възпрепятстване достъпа на МПС на територията на училището, което създало условия за настъпване на увреждането. В продължителен период от време преди настъпване на събитието управата на училището търпяла постоянното паркиране в двора на различен вид опасна земеделска техника, която била налична и в дена на събитието и преместена окончателно едва след предявяване на иска.

Решението може да се обжалва пред ВКС  в едномесечен срок от връчването му, при наличие на предпоставките на чл.280, ал.1 от ГПК.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram