Любов към народните танци обединява танцьорите от клуб „Теменуга Хоп троп”

Ds olil

Танцьори с различни професии и възрасти, обединени от клуба за народни танци „Теменуга Хоп троп“ с ръководител Ваня Минчева репетират усърдно за участието си във фирмения празник на казанлъшката оръжейница „Арсенал“. Колективът съставен основно от жени наскоро се завърна от участие в националната надпревара „На хоро в Розовата долина“, което се проведе в Павел баня в началото на септември.
Над 30 жени и неколцина мъже, които обучава в тайните на българските хора Ваня Минчева, са заедно, някои от самото начало на основане на клуба преди шест години. Други са се присъединили наскоро. Всички споделят, че са тук за да опознаят българския фолклор, но и защото танците са средство за релаксация и предпоставка за добро физическо здраве.
Близо 80 хора включва репертоарът на клуба за народни танци „Теменуга – Хоп Троп“, от различни етнографски области на България. Фактът, че част от него са хора както на 30 години, така и на 60 означава, че народните ни танци имат своите почитатели във всякакви възрасти. Добра новина е и че все по-млади хора предпочитат изучаването на българските народни танци и фолклор пред модерното звучене на чалгата.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram