Лишаване от свобода от 10 до 20 години може да получи стрелецът от Стара Загора

Окръжна прокуратура-Стара Загора води разследване за опит за умишлено убийство на 46-годишен мъж.

На 12 август 2016 г. е получено на тел. 112 съобщение за прострелян мъж в офиса на ЕТ „Пеньо Пейков”  в гр. Стара Загора.

Незабавно са извършени процесуално-следствени действия – оглед на местопроизшествие, разпити на свидетели. Установено е, че на 12.08.2016 год. около 9,30 часа в офис на ЕТ „Пеньо Пейков” в гр. Стара Загора след възникнал скандал П.П., на 66 г., е прострелял Х.А.Ч., на 46 г. П.П е прострелял Х.А.Ч с незаконно притежавано оръжие пистолет „Макаров” със заличени номера. П.П е стрелял четири пъти, като два проектила са попаднали в тялото на пострадалия. Пострадалият е доведен син на П.П. и е имал пълномощно да управлява ЕТ” Пеньо Пейков”.

Х.А.Ч е откаран в МБАЛ „Стоян Киркович” – Стара Загора, където към момента се извършва оперативна интервенция.

Образувано е досъдебно производство срещу Неизвестен извършител за престъпление по чл. 115 вр. с чл. 18, ал.1 от НК за това, че на 16.08.2016 год. е направил опит умишлено да умъртви Х.А.Ч , като деянието е останало недовършено по независещи от дееца причини.

При огледа на местопроизшествие са иззети пистолет „Макаров” със заличени номера, четири гилзи и два проектила. Иззети са натривки от ръцете на П.П.. Назначени са и се извършват множество експертизи – съдебно-медицинска на пострадалия, съдебно – балистична експертиза, психолого – психиатрична експертиза на П.П..

Окръжна прокуратура – Стара Загора днес ще привлече в качеството на обвиняем П.П за две престъпления :

престъпление по чл. 115 във връзка  с чл. 18, ал.1 от НК за това, че на 12.08.2016 год. направил опит умишлено да умъртви Х.А.Ч, като деянието е останало недовършено по независещи от дееца причини и престъпление по чл. 339, ал.1 от НК за това, че придобил и държал огнестрелно оръжие – пистолет „Макаров” със заличени номера без да има за това надлежно разрешение.

Наказанието , което се предвижда за престъпление по чл. 115 във връзка  с чл. 18, ал.1 от Наказателния кодекс  е „лишаване от свобода” от 10 до 20 години.

Наказанието, което се предвижда за престъпление по чл. 339 ал.1 от Наказателния кодекс е „лишаване от свобода” от 2 до 8 години.

Спрямо П.П., след привличането в качеството на обвиняем, ще бъде постановено „задържане под стража” за срок от 72 часа.

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram