Личните лекари ще ваксинират срещу рак на маточната шийка

От настоящия месец октомври започва безплатното ваксиниране за рак на маточната шийка. Тази година, благодарение на Националната програма за профилактика на рака на маточната шийка, е осигурена възможност за безплатна ваксинация на всички 12-годишни момичета в България. Дейностите по програмата на територията на област Стара Загора ще се провеждат под прякото наблюдение и с подкрепата на Регионалния съвет по здравеопазване към Регионална здравна инспекция – Стара Загора с участието на представители на държавната и местни власти, РЗОК, медицински експерти, общопрактикуващи лекари, Български лекарски съюз, други съсловни организации на медицинските специалисти, Регионален инспекторат по образование, ОС на БЧК, пациентски организации, здравни медиатори. Сред дейностите, които се планира да се проведат в Старозагорска област е информационна кампания за повишаване нивото на знания сред населението за значимостта на заболяването рак на маточната шийка и възможностите за първична профилактика чрез имунизация, както и за предстоящите дейности по програмата с приоритетна насоченост към момичета на 12-годишна възраст, родители, млади жени до 25-годишна възраст, учители, медицински специалисти.

Планират се срещи с общопрактикуващите лекари по общини в областта за уточняване предстоящите дейности по програмата, както и осигуряване на ефективна координация на дейностите по програмата чрез Регионален съвет по здравеопазване към Регионална здравна инспекция – Стара Загора.

Важно е хората да знаят, че имунизациите не са задължителни, но са важни за здравето на момичетата и ще им бъдат извършвани само след информираното съгласие на техните родители. При желание за поставяне на ваксина и съгласие на родителите, това се заявява пред личния лекар на детето, който пристъпва към осигуряването й, уточняват от РЗИ – Стара Загора.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram