Къренската черква празнува патрона си

Казанлъшката църква, чиито патрон е свети пророк Йоан Кръстител и Предтеча Господен днес празнува.

Къренската черква построена през 1844 г. по инициатива и под прякото ръководство на богатия и влиятелен казанлъчанин Стоян Груйоолу, на мястото където от края на ХVIII век се намирал метохът на Хилендарския манастир с килийно училище към него. Храмът е трикорабна базилика и има три престола, посветени на Свети Йоан Предтеча, Свети Йоан Рилски и Свети Харалампий. Иконите му са изработени от тревненски майстори, а иконостасът от майстора от Дебърско, Данаил. Превърнат в хамбар през Руско-турската война, след Освобождението храмът бил възстановяван дълго. В 1896 г. е построена нова камбанария, а през 1936 г. отново и почти изцяло го изографисват професорите Стефан Иванов, Никола Маринов и Дечко Узунов. Той е най-големият православен храм в Казанлък.

Църквата, както я наричали в миналото, „Свети Иван“, била една от любимите на българския цар Борис III. Катедралният храм пази изключително ценни икони, на които величеството често се любувало и молело при управлението си. Монархът пристигал в Казанлък с влака и се усамотявал пред реликвите в църквата. Според служители на храма иконите в „Свети Йоан Предтеча“ помагат при всякакви болести и житейски несгоди.

 

Освен стогодишна икона на Богородица гордост на храма са и иконостасите, рисувани от стари майстори. В църквата се пазят и два медальона, рисувани от Чудомир и съпругата му Мара.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram