Турия посреща Сирница с кукерски игри и народно веселие

Преди големия карнавал в родното място на Чудомир в края на март, турийските кукери се стягат за традиционните посещения на домовете по Сирница. Традиционните кукерски карнавални игри са на 26 февруари. Игрите са уникални, а за да станат съпричастни към ритуалите в почит към древните български вярвания и обичаи, идват хора от близо и далеч.
В навечерието на празника кукерите обикалят половината село, влизат във всеки дом, за да прогонят злото с ритуалните си танци и наричания. А вечерта е време за празнуване, с певици и оркестър, като хората, песните и танците продължават до сутринта.
Ритуали има и на втория ден, когато пристигат и гостите на Турия, за да наблюдават отблизо вековните традиции. Домакините във всяка къща са дружелюбни, гостоприемни и са се подготвили с почерпка за кукерите. Посрещат ги с червено домашно вино, баница, картофи, мезета и сладки.
След като обиколят всички домове на турийци, кукерите се хващат на хорото в центъра на селото, след което „старците“ и „циганите“ скачат в ледената река и пеят специална песен, прегърнати в кръг.
Веселието на Сирница продължава с песни и хора и за кукери, и за жителите и гостите на китното павелбанско селце. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram