Кризисен щаб: На територията на област Стара Загора няма селища с нарушено електрозахранване

Обстановката в засегнатите от наводненията 4 общини в област Стара Загора продължава бавно да се подобрява, обявиха представителите на общинските ръководства на днешното заседание на Щаба за изпълнение на Областния план за защита при бедствия. Очаква се до края на деня цялостното бедствено положение в община Мъглиж да бъде отменено и да остане само частично  – в с. Сливито. В общините Раднево, Гълъбово и Николаево бедственото положение остава в сила.

От БЧК, съвместно с общински служители, в Николаево е изготвен поименен списък на всички засегнати от наводнението в с. Нова махала и гр. Николаево. На 406 души се раздават храна, вода, постелъчни и хигиенни материали и други. Дарителската кампания на БЧК продължава до 18 декември. Събирателният пункт е на адрес ул. „Хаджи Димитър Асенов” 74 в Стара Загора.

В с. Нова махала водата се постепенно се оттича. Страничните улици на населеното място вече са сухи. Вода има все още по главната улица на селото, която е проходима за бусове, автобуси и по-високи леки автомобили. Екипи на РДПБЗН Стара Загора са на място в готовност за поетапно отводняване на къщи и дворове, но нивото на подпочвените води в района е високо и това на този етап все още възпрепятства началото на процеса.

Работна група от експерти на ОПУ и Напоителни системи извършват оглед на скъсаната дига на р. Тунджа в местността „Сини вир” в близост до с. Нова махала, след което ще започнат и конкретни действия по изграждането на компрометирания участък от нея.

В община Николаево също се извършват замервания преди началото на насипните дейности по укрепването на дигата на реката в района на кв. „Кантона’ и Околовръстния път.

Изготвен е констативен протокол от експертен екип за пропадналия участък от пътя с. Ветрен – с. Сливито, община Мъглиж.

Продължава отводняването на подстанция „Гълъбово”. Течът през изградената дига около подстанцията е спрян и всички екипи на място имат фронт за работа. За укрепване на вътрешната страна на дигата ще бъдат изпратени строителни и хидро инженери. Изчаква се нивото на р. Сазлия да спадне още, за да започнат дейности по изграждане на предпазна дига в района на ул. „Ахелой”, както и да се поправи скъсаната дига на реката в близост до подстанцията.

На територията на област Стара Загора няма селища с нарушено електрозахранване.

В селата Пшеничево, Сърнево, Елхово и Бенковски водата по водопреносната мрежа вече е пусната, но указанията от РЗИ са населението в тях да не я използва за питейни нужди, докато не станат ясни резултатите от взетите вече проби в рамките на 48 часа. В тези села питейната вода продължава да се осигурява от водоноски.

Пътищата в област Стара Загора, включително Проходът на Републиката и Проходът Шипка, са отворени и проходими. Движението по тях е нормално. На пътното платно в района на с. Памукчии продължава да има вода и от полицията съветват водачите на шофират с повишено внимание в този участък.

В язовир „Копринка” към 9:00 часа тази сутрин има 131 млн. куб.метра вода при технически обем 142 млн. Количеството на изпусканата през изпускателите на язовира вода е намалено от 74 на 54 куб. метра в секунда. От тях по река Тунджа се изпускат 42 куб. метра в секунда, а по канала за Стара Загора се изпускат 12. Притокът в язовира е  около 40 куб. метра в секунда.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram