Комисия към МК предложи Мегалита да бъде обявен за природна забележителност

Със свое писмо от началото на юни Министерството на културата уведомява Община Казанлък за решението на 11-членната комисия, сформирана със заповед на министъра на културата Вежди Рашидов, която да определи режимите за опазване – граници и предписания, на обект „Мегалита“, разположен в местността „Буба кая“ в землището на с. Бузовград, община Казанлък. Председател на комисията е главният експерт в Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) , археологът Жарин Величков.

Поради осъществената социализация и увеличаващата се популярност на природния скален феномен, наричан „Мегалита“, със свое решение Комисията предлага на МОСВ и РИОСВ да го обявят за природна забележителност. Комисията определя границите и териториалния обхват на скалния феномен, който заема площ от 3.580 дка. Тя излиза и с предписания за неговото опазване – те да бъдат определени със Заповед на министъра на околната среда и водите, съгласно разпоредбите на чл. 36, ал. 1 от Закона за защитените територии.

Т.нар. тракийско скално светилище е разположено на 572 м надморска височина в северните склонове на Сърнена Средна гора. Представлява връх с местно наименование „Буба кая“ (Бащин камък), като след изследванията на проф. Александър Фол и проф. Валерия Фол мястото е познато като „Слънчева врата“ или „Мегалита“.

„Мегалита“ е естествено скално образувание от типа скален прозорец. През 2006 г. в района на скалния феномен са правени сондажни археологически проучвания.

Археологическият обект се намира на 4 км юг-югоизток от центъра на с. Бузовград, с изключителна гледка към Казанлъшката котловина и поречието на р. Тунджа. Тук е реализиран проект за екопътека.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram