Комиксът се родил в Казанлък преди 120 години

Първото детско периодично издание, списание „Младина”, започва да излиза тук през месец септември 1891. Излизало е до септември 1915 г.

То е редактирано и издавано от дружество „Отец Паисий“ в Казанлък. Имало за цел „да подбуди желанието на младежите към четене на добри и полезни книги и ги подбуди на работа“. В изданието се включват предимно първоначални учители от града и селото. Между сътрудниците са Иван Вазов, Цани Гинчев, Цанко Церковски, Константин Величков, Екатерина Манчева, Любомир Бобевски, Александър Божинов, Моско Москов и сред тях е и Д. Габе. Наред с народни приказки, песни, басни, малки разказчета за случки от живота на децата и животните с поучителен характер списанието дава популярни научни знания по география, астрономия, зоология, ботаника, история.

Отделено било място за физически опити, гатанки, задачи, игри с обяснителни текстове и рисунки. В раздела „Разни“ се обнародвали научни факти, интересни сведения, здравни и полезни съвети.

Клишетата на разнообразните цветни илюстрации са изработвани в Германия. Списание „Младина“ съдържа и първите български комикси.

Във фондовете на библиотека „Искра” се пазят първите броеве и целите течения на списание “Младина”.

mladina1

mladina

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram