Кокичетата цъфнаха в казанлъшко

Кокичетата не дочакаха първия сняг в казанлъшко, за да се покажат изпод снежната покривка. Снимки на разцъфтели кокичета изпратиха, читатели на сайта presstv.bg. Заснети са в с. Енина. Млечното цвете, както е преводът от латинската дума на кокичето, вероятно е било подмамено от необичайно топлите дни през почивните дни. От началото на декември тази година, максималните температури в Казанлък, често бяха над 12 градуса по Целзий. В България освен, кокичета, на много места разцъфтяха рози, дървета започнаха да се разлистват, дори се появиха снимки на ягоди, които се зачервяват от топлото време.
Според народните вярвания, ако кокичетата цъфнат преди Атанасовден, годината ще бъде плодородна, а зимните месеци ще се топли и меки.
Стари метеоролози, обаче си спомнят, че ранно цъфналите кокичета не гарантират топла зима. Те не изключват в края на януари и през февруари зимата да се развихри с пълна сила с обилни снеговалежи, съпроводени с ниски температури.

Според легендите, как се появило кокичето. Когато Адам и Ева били изгонени от Рая, било много студено и прехвръквали снежинки. Те толкова страдали за цветните градини и вечната пролет на Рая, че Бог се смилил над тях и превърнал снежинките в красиви нежни бели камбанки.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram