Княз Ал.Трубецкой: Оказва се, че евроазийската идея не е утопия

Александър Трубецкой е потомък на известната руска фамилия аристократи Трубецкие.Той е роден във Франция, където бягат родителите му след 1917 г. Председател е на Сдружението за френско-руски отношения, а днес в Шипка бе участник в церемонията по откриването на преместения от Стара Загора паметник– кръст на донските казаци, погребани в в Града на липите в периода 1921–1927 г. Княз Трубецкой присъства  на ритуала в качеството си на председател на Обществото за опазване паметта на Имперската гвардия в Русия.

Негово благородие бе любезен да отговори на въпроси на ПРЕСС ТВ.

–Княз Трубецкой, в България се заражда идеята за Евразия, когато в началото на миналия век философът–емигрант и ваш родственик Николай Трубецкой издава книгата си „Изход към Изток” в София и чрез нея формулира теорията за Евразия. Смятате ли, че идеята може да се превърне в реалност?

Ал.Трубецкой: Да, философът Николай Трубецкой е брат на моя баща. Когато чичо Коля, както го наричахме ние децата, се занимаваше с тази своя идея, всички възрастни във фамилията намираха, че това е само една негова утопия.  И после, когато продължи да я развива, пак бяха скептични. Днес, 90 години след това, когато живеем в сложни времена, се оказва, че неговата философия за Евразия съвсем не е била утопична идея. Не е невъзможно да се реализара. Има и податки за това на световната политическа сцена

–Кога е възможно това да се случи?

Ал.Трубецкой:  Едва ли някой е в състояние да каже със сигурност. Това само Бог знае.

 

Цялото интервю гледайте по ПРЕСС ТВ.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram