КНСБ в ТЕЦ „Марица изток 2“: Всички срокове изтекоха, не е свършено нищо по споразумението

Аз съм напълно наясно, че Николай Денков няма да си подаде оставката преди ротацията. Миналата седмица за пореден път имахме среща с Министерство на енергетика и премиера Денков, и по споразумението от 3 октомври – протестите, не е свършено нищо. Едни обещания голи, едно завоалиране на проблема 5 месеца и нищо. Това каза пред БНР Деян Дяков, председател на синдиката на КНСБ в ТЕЦ „Марица изток 2“.

„Всяко искане наше в споразумението – 6 точки , самият премиерът по време на подписването  сам си даде срок за изпълнението. Всички срокове изтекоха, последният беше 31 януари т. г. Нито енергийна стратегия е приета в НС, нито ангажимент е поет, как ТЕЦ „Марица изток 2″ ще изпълнява ангажимента си към военно министерство“, коментира Дяков.

И предупреди: „Всички знаем, че енергийната система се разпада без „ТЕЦ Марица 2″. Не направиха никакви постъпление, реални действия за оздравяване на дружеството и за справяне финансовото му състояние след юни т. г. когато ТЕЦ -ът излиза изцяло и само на свободния пазар.“

„Две решения има на НС от 2020 и 2022 година, които правителството не спазва. В едното е записано, че държавата се ангажира да не нарушава целостта на ТЕЦ „Марица изток“ до 2038 година“, аргументира се синдикалистът.

„Ние като синдикат, национално представен – КНСБ, не можем да се месим в работата на частни енергийни дружества дали да работят. Проблемът е, че затваряйки една частна американска компания се налага реформа в единия от двата рудника. Тук е ролята на държавата, да оздрави това дружество, за да си изпълни дружеството ангажимента за рекултивация на терените“, припомни Деян Дяков.

Източник: 19 минути

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram