Кмет ще съди държавата за потопа

Кметът на ямболското село Веселиново Татяна Стоева ще заведе дела срещу държавните дружества „Басейнова дирекция“ и „Напоителни системи“ заради наводненията. Тя е категорична, че вина за потопа носят държавни служители и чиновници. „От два месеца алармираме, че трябва да започне източване на яз. „Жребчево“, но никой не ни чу. Вече седмица 29 къщи са наводнени, пълен с вода е приземният етаж на основното училище. От страх да не стане някоя беля с тока спряхме от петък миналата седмица 290-те деца от учебни занятия“, уточни жената, която отговаря за близо 1400-те жители на Веселиново.

Инвестиция от около 800 000 лева е на път да загуби сирие­цът Хузан Ауад, който само преди три месеца отворил в селото цех за дюнери. Във вторник около обяд нивото на водата беше само на 10 см от шините на трафопоста до цеха му.

„Живеем в абсурдна държава, не виждаме никаква реална помощ. Спасяваме се поединично, плащаме за трактори и сами копаем канавки!“, през сълзи заяви Донка Славова, чийто дом е наполовина под водите на придошлата река Азмашка. Сходна е и ситуацията в близкото село Завой, където под вода са 40 къщи.
На най-невралгичните места в Елхово са включени помпи, които да поемат изливащите се от яз. „Жребчево“ 150 куб. м вода в секунда. Бедствена е обстановката в общините Раднево и Гълъбово. Там има потопени цели квартали от придошлите реки Блатница и Сазлия. /pressadaily.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram