Кметът на община Казанлък получи награда от АБГР

Галина Стоянова е наградена в категория „Успешно управление – средно голяма община“ за 2016 г. от Асоциацията на българските градове и региони. На официалната церемония по награждаването тя бе представлявана от младия общински съветник на ГЕРБ Иван Гитев. В обръщението си към участниците в официалното събитие и XII-та Национална конференция на Асоциацията г-н Гитев поднесе приветствията на кмета Галина Стоянова и благодари от нейно име за оценката на прилаганите добри практики в община Казанлък. Той извини отсъствието на г-жа Стоянова поради многобройните ангажименти на Кмета покрай кулминационните дни на Фестивала на розата 2016 и откриването на Новия музей на розата в града. Според г-н Гитев, обмяната на опит по време на форума е от полза за дейността на местната власт за подобряване на градската среда и стандарта на живота на хората по региони.

 

Официалната церемония се състоя в „Пирин голф & Кънтри клуб“ край Разлог. Тя бе част от програмата на XII-то Общо събрание и Конференция на асоциацията на тема :„Местните власти и регионалното развитие”, които се проведоха на 03 и 04 юни 2016 г. Във форума взеха участие над 120 души. Сред тях имаше заместник-министри, областни управители, кметове, заместник-кметове, председатели на общински съвети, общински съветници, членове, партньори и приятели на Асоциацията. Всички те се включиха и в съпровождащата я церемония, на която се раздадоха вторите годишни награди на АБГР.

 

При откриването на конференцията Ергин Емин – изпълнителен директор на АБГР, подчерта че организацията вече 12 години осъществява съвместни проекти с фондация „Конрад Аденауер“. Настоящият проект е част от това сътрудничество за подкрепа на градските власти и администрация, за повишаване на ефективността на управлението в градовете – в интерес на гражданите и в съответствие с европейските ценности и стандарти. Председателят на Управителния съвет Найден Зеленогорски изрази надежда, че Асоциацията ще си сътрудничи и занапред с общините и представителите на местната власт в България.

 

В програмата на конференцията участваха изтъкнати лектори, като доц.д-р Антоний Гълъбов – десен анализатор. Презентацията му бе на тема: „Оценка на капацитета на местните власти за участие в регионалното планиране и развитие“. Арх. Белин Моллов – бивш заместник – министър на регионалното развитие в няколко правителства, представи „Опитът на общините – успешни практики и предизвикателства пред регионалното развитие“.

 

Подробно бяха обяснени новите промени в Закона за обществените поръчки, който засяга частта за местните власти – от г-н Валентин Панчев от Националното сдружение на експертите по обществените поръчки. Адв. Валентин Чечев представи начините за защита по съдебен ред на финансовите корекции по европроектите на общините.

 

Големите награди: „Заместник-министър – 2016″ отидоха при: заместник-министърa на земеделието и храните Георги Костов, в категория „Партньорство с гражданския сектор“, проф.Наньо Нанев – Съветник на Министъра, Министерство на земеделието и храните стана „Съветник на годината 2016“, а в категория „Областен управител на годината – 2016“ приза получи Бисер Михайлов – Областен управител – Област  Благоевград;

В трите основни категории, наградените кметове бяха: В категория: „Успешно управление – голяма община“  – Иван Портних – кмет на Варна; в категория:   „Успешно управление – средно голяма община“ – Галина Стоянова – кмет на община Казанлък; в категория:  „Успешно управление – малка община“ – Владимир Владимиров – кмет на община Кула.

Журито отличи в различните категории представителите на местната и регионална власти:

В категория: „Областен управител 2016 – Регионално развитие“ – Георги Ранов – Областен управител – Област Стара Загора; в категория:  “Екообщина“ – Методи Чимев – кмет на община Дупница; в категория „Успешно управление – Черноморска община“ – Димитър Германов – кмет на Приморско; в категория „Успешно управление – Дунавска община“ – Пламен Стоилов – кмет на Русе; в категория:  „Развитие на селските райони“- Калоян Илиев – кмет на община Ихтиман; в категория: „Културно-историческо наследство“- Мирослав Янчев – кмет на Златоград; в категория „Социални дейности“ – Иван Барзин – кмет на община Вълчедръм; в категория:  „Инвестиции“- Красимир Герчев – кмет на община Разлог; в категория: „Бързоразвиваща се община“- Васко Стоилков – кмет на община Сливница; в категория„Развитие на туризма“ – Владимир Джамбазов – кмет на община Долна Баня; в категория„Енергийна ефективност“ – Георги Димитров – кмет на община Карнобат; в категория:  „Образование“- Валери Желязков – кмет на община Никопол; в категория: „Фолклор и традиции“- Любка Александрова – кмет на община Левски; в категория „Младежки дейности“ – Георги Миланов – кмет на община Иваново; в категория:  „Етническа толерантност“- Юксел Ахмед – кмет на община Дулово.  В категория: „Заместник-кмет на годината 2016“ – Дончо Барбалов – зам.- кмет на Столична община; категория: „Заместник-кмет 2016 – образование и култура“ – Йордана Енева – зам.- кмет на Павел Баня; в категория: „Заместник-кмет 2016 – възможности и перспективи“ – Шериф Куванджъ – зам.- кмет на община Котел. В категория: „Районен кмет на годинатa“ – Иван Чакъров – Районен кмет р-н Красна поляна, София;  в категория „Секретар на община 2016“ – Мариус Конов – секретар на община Монтана; в категория: „Председател на общински съвет 2016“ – Генади Велков- председател на Общински съвет – Видин; в категория:  „Общински съветник 2016“ – Малина Едрева – Столичен общински съвет.

 

Отличените в различните категории, които не успяха да присъстват на събитието, ще получат наградите си лично от представители на управата на АБГР.

                    Пресцентър на община Казанлък

2                                                                                   

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram