Кметът на Общината обсъди възможности за завод за комуналния отпадък

Гости от Македония, гр. Битоля представиха своя опит пред кмета на община Казанлък Галина Стоянова и членове на нейния екип.

Проекта бе представен по инициатива на ръководството на „България – К“ АД Георги Георгиев и Димитър Тодоров, които участваха в разговорите, заедно с еко специалисти от „Арсенал“АД и заместник – кметът на община Павел Баня Йорданка Енева.

Стефан Поп Дучев, представител от Македония на италиански консорциум за инвестиции в заводи за боклуци направи кратко представяне на основната концепция. По нея инвеститорите от Италия са изградили заводи за боклуци в гр.Кремона и в други италиански градове, в македонските Битоля и Кавадарци. Г-н Дучев разказа за основните варианти за изцяло екологично съобразена обработка на комуналния отпадък в специален завод за общински боклук и превръщането му в евтино еко гориво, което може да бъде оползотворявано за битови нужди като отоплителна и електроенергия.

Технологията за добиване на твърдото гориво от отпадъци е позната още като RDF (Refuse Derived Fuel) и в България се използва едва в три града: Бургас, Сливен и Русе.

В резултат на проявения интерес от страна на Община Казанлък предстои в началото на 2017-та година срещата да придобие значително разширен формат и идеята да бъде представена на Регионалното сдружение на общините в област Стара Загора.

Пресцентър на община Казанлък

234

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram