Клуб Z: Излъга ли кметицата на Казанлък?

Галина Стоянова отрече да е сезирала прокуратурата за журналистически материали, но това не е така

ПЛАМЕНА ТОДОРОВА

„Срещу медиата не съм подавала сигнал.“

Думите са на кметицата на Казанлък Галина Стоянова (ГЕРБ) и бяха изказани тази сутрин пред камерата на Нова тв. А конкретният въпрос: подавала ли е сигнал до прокуратурата за журналистически материали на местната медийна група „Вис виталис“ с твърдението, че се уронва престижа на общината.

Както Клуб Z писа, освен заради „всяване“ на паника сред населението с репортаж за наводнение в града, колегите твърдят и че не са особено долюбвани от местната власт поради серия от репортажи за нередности при издаването на квитанциите и слагането на скоби за неправилно паркиране. Медиите дори са сезирали прокуратурата за тези нередности. На свой ред обаче Стоянова е сезирала магистратите, казват още журналистите.

Кметицата отрича, но думите й не се потвърждават от „сигнал“ с входящ номер 387/35, с копие от който Клуб Z разполага. Той е адресиран до районния прокурор в Казанлък и до окръжния в Стара Загора. И.д. районен прокурор в момента е Кръстин Кацаров, обвинителят, който обяви, че ще подведе под отговорност журналиста от „Вис виталис“ Георги Манев за всяване на паника. Сигналът на Стоянова е изпратен на 3 февруари, малко след репортажите за паркирането и за наводнението.

В него се казва буквално:

„В интернет пространството и по-конкретно в сайта www.presstv.bg (името на една от медиите в пресгрупата, б.а.) са изложени редица публикации относно работата на Община Казанлък и действията и намеренията на служители и нейното настоящо ръководство“.

По надолу в сигнала, който Стоянова по думите й не е изпращала, се казва, че журналистическите твърдения уронвали престижа на местната власт, на служителите и на ръководството на общината и можели да създадат затруднение в работата й, както и до „подбуждане към неспазване на законите“.

В заключение кметицата моли да се извърши прокурорска проверка и „в случай, че е налице основание за извършено престъпление от общ характер“ на журналистите да се възбуди досъдебно производство.

Потърсихме Галина Стоянова за повторен коментар. Кметицата бе лаконична:

„Не мога да говоря, днес имам приемен ден, а и не ви чувам“. 

Обеща да върне обаждане. Проведохме този разговор в 14 ч.

Медийна група Вис виталис благодари на журналистите и медиите за изразената подкрепа към нашия журналист Георги Манев.

http://clubz.bg/17004-izlyga_li_kmeticata_na_kazanlyk

10967941_892135284151691_167375809_n (1)Сигнала на Галина Стоянова – кмет на Казанлък срещу журналистите на МГ Вис виталис до прокурора Кацаров.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram