Като най-мащабните празници, организирани досега, определи президентът честванията за 135-та годишнина от Шипченската епопея

Като най-мащабните празници, организирани досега определи президентът Росен Плевнелиев, стартиралите чествания по повод 135-та годишнина от Шипченската епопея. Президентът, заедно с представители на областни общински ръководства, кметове и общински съвети, стотици граждани се изкачиха до Паметника на Свободата на Шипка, за да се преклонят пред подвига на героите. Плевнелиев и официалните гости, сред които заместник- кметът на Казанлък Петър Косев и Нено Влайков от Общинския съвет, поднесоха венци и цветя пред Паметника на Свободата. Кулминацията на тържествата бе издигането на 6-метровия български трибагреник, поставен на специален 22-метров пилон. Знамето бе поднесено от представители на дружество Традиция и момчетата, спечелили състезанието за изкачване стъпалата до Паметника на Свободата. Внушителната гледка на трибагреника бе аплодирана от всички качили се на Шипка. След 35 години бе запален отново вечния огън до Паметника на свободата. 30 минути след официалното честване обаче, огънят изгасна. Ще бъде запален отново на 25-ти август.

Президентът Росен Плевнелиев в специално интервю за национална руска телевизия благодари за дадените жертви от руските освободители. По време на брифинг президентът отправи своите специални благодарности към всички младежи, в това число и от Казанлък, включили се в кампанията Осинови паметник. В рамките на кампанията младежите поддържат паметниците и зелените площи около тях.

Г.Манев

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram