Категорично! БСП в областта се противопостави на продажбата на НИТИ.

Областният съвет на БСП – Стара Загора категорично се противопостави на действията на служебното правителство за  продажбата на   НИТИ ЕАД  в  град Казанлък. Това социалистите направиха в нарочна позиция, в която изразяват несъгласието си за раздържавяването  на  водещия иновационен и технологичен център, основан преди 52 години, в който се разработват и произвеждат изделия с военно предназначение. Според тях служебното правителство не би следвало да взима решения за продажбата на едно от малките стратегически държавни предприятия, каквото е НИТИ. Те са против изключително ниската цена, определена за раздържавяването.

Посочената  оценката сега е 1.8 млн. лв., доста под началната цена спрямо предишните  неуспешни опити, последният стопиран от министъра на икономиката в правителството „Орешарски” Драгомир Стойнев. На 16-ти септември т.г става ясно от публикуваната информация, че с компенсаторни инструменти може да се плати 80% от цената, които се търгували на около 50% от номинала си, т.е. за дела, платим с компенсаторки, евентуалният  купувач най-вероятно ще плати наполовина по-малко от стартовата стойност, споделиха с тревога  дългогодишни служители от дружеството пред социалисти, които недоумяват направеното предложение. За пример те дадоха административната сграда, която е с 10 хил. кв.м. застроена и разгърната площ  и нейната цена е неколкократно повече от обявената, без да  пресмятат цените на складовите и лабораторните помещения, безценните патенти и марка и т.н., те са категорични че приватизацията е ненавременна и че НИТИ е печелившо и е с бъдеще.

„Настояваме новото правителство на РБългария да преразгледа действията на служебното с оглед подобреното финансово състояние и реализация на оздравителната програма на дружеството и да бъде спряна приватизацията”, записаха в позицията си областните социалисти. Те препоръчват на Парламентарната група на Коалиция БСП лява България да предложат на 43-тото Народно събрание НИТИ ЕАД да бъде извадено от списъка за приватизация. Според тях стратегическите дружества, разработващи и произвеждащи изделия с военно и специално предназначение трябва да останат държавни и да се подпомагат.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram