Какво решават общинските съветници днес?

От 09:30 часа, започва заседание Общински съвет – Казанлък, което ще се проведе в зала ”Инфра” при дневен ред от над 30 точки за обсъждане и питания към кмета на Казанлък от страна на общински съветници на групата ”БСП лява България”. Едно от тях е свързано с охраната на неизползваемите сгради на територията на общината. Застраховани ли са всички сгради публична общинска собственост, обезопасени ли са сгради общинска собственост, както и предоставяне на списък на имотите – частна общинска собственост поискаха още съветниците от левицата.

Друго от техните питания е за количеството на събраните и третирани битови отпадъци, както и строителните такива за 2015 г., 2016 г. и 2017 г. и размера на глобите, наложени за изхвърляне на боклуци извън контейнерите.
На вниманието на местните парламентаристи е изборът на обществен посредник на община Казанлък, предложение за откриване на процедура по създаване на Организация за управление на Туристически район ”Долината на розите”, прекратяване без ликвидация на ”Хигиенни и битови услуги” ЕООД и вливането му в ”Балканинвест” ЕООД, приемане отчет за дейността на ОбС и постоянните комисии, за периода от 09.11.2017 г. до 09.05.2018 г., промяна на маршрутни разписания на градските линии от общинската транспортна схема на гр. Казанлък, утвърждаване на маломерни и слети паралелки в община Казанлък за учебната 2018/2019 г. и др.

Съветниците ще гласуват за обявяване за публична общинска собственост на сградата на Читалище „Светлина“ в град Шипка, която продължава да се руши. Връщането на статута на имота публична общинска собственост ще даде възможност на Министерство на културата да регистрира сградата като паметник на културата и ще се търсят по-мащабни възможности за финансиране на ремонта и съхранението на старата сграда на читалището в Шипка като културен обект.

Проект за решение относно откриване на процедура по създаване на Организация за управление на Туристически район ”Долината на розите” представя пред общинските съветници на сесията днес общинското ръководство. Съгласно Закона за туризма, Долината на розите” е деветият туристически район в България, център на който е Казанлък. Останалите осем са район „Дунав” с център Русе, район „Стара планина” с център Велико Търново, район „София” с център столицата, район „Тракия” с център Пловдив, район „Рила –Пирин” с център Благоевград, район „Родопи” с център Смолян, район „Северно Черноморие” с център Варна и район „Южно Черноморие” с център Бургас. В туристическия район „Долина на розите” са включени 19 общини – Антон, Гурково, Златица, Казанлък, Карлово, Копривщица, Мирково, Мъглиж, Николаево, Павел баня, Панагюрище, Пирдоп, Сливен, Сопот, Стрелча, Твърдица, Хисаря, Чавдар и Челопеч. Това което отличава района са здравният, културният туризъм, балнео и СПА туризмът, културно-познавателен и фестивален, приключенски и екотуризъм, планински, пешеходен и винен туризъм.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram