Какво обеща Галина Стоянова на казанлъшките роми?

Програмата на ГЕРБ и кандидата за кмет на Община Казанлък Галина Стоянова е ясна. Ясно е, че в голямата си част е изградена на онези обещани от Лиляна Павлова 20млн. лева. Не малка част от тези 20 млн. ще бъдат насочени в Ромския квартал. Справка: Стр.39-40 от Интегрирания план за градско възстановяване и развитие, който тихомълком мина покрай ушите на казанлъчани.

След като обеща да „сканира” блок Кармен, за което станахме известни в цяла България, ето още какво е обещано на ромите:

  1. Благоустрояване на междублоковото пространство в централната част на

Ромския квартал, в района около магазина;

  1. Изграждане на Културно-образователен център, предоставящ информация,

образователни и професионални услуги, здравно, екологично и информационно-

компютърно и др. обучение за младите хора, клубове по интереси, бизнес услуги (фирмено обслужване на малък бизнес развиван от ромите като: осчетоводяване, юридически консултации и др. );

  1. Изграждане на Културен център „Кармен“ (училището в ромската махла да

се превърне в място за изложби, концерти, надсвирвания, конференции, театрални

постановки и др. инициативи планиращи масово включване на жителите на квартала);

  1. Реновация и оборудване на здравен кабинет в ромската махала;
  2. Изграждане на жилища в Ромския квартал;
  3. Реконструкция на водопроводна система в Ромски квартал;

Хубави идеи, но това по време на предизборната кампания на ГЕРБ няма да го чуете и няма да го прочетете. Интегрираният план за градско възстановяване и развитие е официален документ на Община Казанлък и може да бъде намерен тук:

http://www.kazanlak.bg/page-1990.html

Общувам често с представители на ромската общност.Те са най-лъганата част от жителите на общината. Всеки обещава, но малко от обещаното се реализира.

Убедена съм, че ромите трябва да се интегрират в обществото. Убедена съм, че това може да се случи с последователна  политика за създаване на трайни трудови навици у тях и  осигуряване на трудовата им заетост. В основата на интеграцията трябва да бъде и ограмотяването.  Това е! Останалото е инфраструктура, оцеляването на която е въпрос на грижа от стопаните и.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram