Казанлъшко селце очарова испанка, смята жителите му за дружелюбни и гостоприемни

Ds olil

Лоане Хоа Коко е от Испания. Разпознаваме я сред новите доброволци, които пристигнаха в града ни и ще се включат в дейностите по проект на своята организация „Младежки център за развитие – Взаимопомощ“. Ето и какви са първите впечатления на испанката от нашата страна и община Казанлък, за които разказва пред сдружението, развиващо дейност в сферата на екологията и социалните грижи:

„Не знаех нищо за България. Единственото, което знаех беше, че това е популярна дестинация за хора, които искат да пътуват евтино, че езикът е славянски и че знамето има същите цветове като унгарското и италианското. Сега ще живея в тази непозната за мен страна почти два месеца.

Бих се радвала да можех да направя някои проучвания за нея предварително, но нямах време.

Влакът от София до Казанлък пътува около 3 часа. Беше ми много интересно като знам, че прекосявам буквално половин България. Както повечето влакове, железопътната линия беше малко по-далеч от градовете, така че трябваше да видя част от това, което според мен беше българската провинция.

Взеха ни на гарата в Казанлък и имахме първия си добър контакт с българин. Той ни доведе до още по-малко селце наречено Средногорово, което потърсих в интернет и установих, че има едва 200 жители.

Първата седмица беше седмица на адаптация. Имахме възможността да се срещнем с другите доброволци и още местни жители, всички бяха много дружелюбни и много гостоприемни.

Времето също беше много гостоприемно. Идвам от южната част на Испания, така че очаквах да ми е студено, и дори като си помисля, че ме посъветваха да съм с пролетни дрехи, мисля, че повечето неща, които опаковах, са твърде топли за сезона.

Дойдох тук с нулеви очаквания и бях много приятно изненадана. Мисля, че ще си прекарам много добре през следващите два месеца“.

Лоане е доброволец от Испания в България по проект „Екологична енергия 2“ на сдружение „Младежки център за развитие-Взаимопомощ“ по програма „Европейски корпус за солидарност“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram