Казанлъшки майстори участват Международния панаир на народните занаяти „Етър 2012”

Художникът Росен Дончев участва със свои творби иконопис в 10-тото юбилейно издание на Международния панаир на народните занаяти „Етър 2012″

Панаирът се провежда ежегодно – първите петък, събота и неделя от месец септември. Право на участие имат всички производители на народни занаятчийски изделия и домашни занятия. Предметите, с които майсторите участват, трябва да изработени с традиционни инструменти и предимно ръчна технология; да са свързани с обработката на суровини и материали, характерни за занаята.

Тазгодишното издание под патронажа на председателя на парламента Цецка Цачева ще се проведе от 6 до 9 септември и започва със старта на традиционната Майсторска надпревара „Плъсти“. На 5 септември се открива и Осмата Международна научна конференция „Народните занаяти – минало, настояще и бъдеще“.

Панаирът на народните занаяти с изложение-базар на открито започва на 6 септември в 8.00 ч., официалното откриване е в 11.30 ч.

Калоферски гайди, групи за автентичен и изворен фолклор, куклен спектакъл, изпълнения на „Капански ансамбъл“ от Разград и „Северняшки ансамбъл“ от Плевен и други изпълнители ще участват съпътстващата фолклорна програма.

Демонстрациите на домашни занятия в дните на панаира ще дадат възможност на посетителите да пробват плетене с царевична шума (беленица), плетене на кошове и с гайтан, боядисване на вълнена прежда с естествени багрила, печене на сливи.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram