Казанлъшката галерия – партньор в честванията на 120 години Национална художествена академия

Два пейзажа – на Панайот Панайотов и на Борис Михайлов, картината на Найден Петков „Прозорец”, както и скулптурата „Шоп” на Жеко Спиридонов от фонда на Художествена галерия – Казанлък заминават за Националната художествена академия за изложбата „120 години НХА. Ректорите”. За годините на своето съществуване Академията е била ръководена от 25 ректори. Четиримата художници, чиито картини Галерията в Казанлък изпраща за столицата, са били ректори на Висшето рисувално училище в различни периоди от живота си /самият Жеко Спиридонов три пъти е оглавявал училището/, като остават в историята му като ключови фигури, допринесли за развитието на най-старото художествено училище в България. Всеки един от художниците е представен в изложбата с по една картина, създадена в периода на неговия ректорски мандат.

В богатата програма на Академията за честване на годишнината са включени освен изложбата „120 години НХА. Преподавателите”, още и конференции, представяне на академични издания, пощенска марка и специален пощенски печат.

Откриването на изложбата „120 години НХА. Ректорите” е на 22 ноември 2016 г. /вторник/ от 18.00 часа в Галерия „Академия” на ул. „Шипка” 1. Експозицията ще остане в София до 10 януари 2017 година.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram