Казанлъчанка била първата учителка на Христо Ботев

„Първата учителка на Христо Ботев е казанлъчанка“, съобщава дописка от 1926 г., публикувана на страниците на вестник „Казанлъшка искра“ в последния му брой от месец юли. В публикацията се уточнява, че това е монахинята х. Рипсимия Велева „наша гражданска съгражданка, починала тая година“.

За монахинята се разказва, че била любопитна, а на четмо и писмо се научила от даскал Филип, най-вероятно Филип Велиев – виден български учител, просветител и общественик, чиято кариера от 1846 г. до смъртта му през 1883 г., преминава в Казанлък, където освен учител е бил и съдия.

Рипсимия била подстригана за монахиня и заминала за Калоферския манастир. Там се запознала с бащата на Ботев, „който знае нейната интелигентност я уговаря да праща при нея в килията ѝ малкия Христо“.

Така замонашената казанлъчанка става първата учителка на бъдещия поет и революционер. В статията се дават и някои подробности: „Още навършил години за постъпване в начално училище на Ботев Рипсимия Велева била учителка и бавачка около 6 месеца. Разказвала му приказки, четяла му откъси от църковни книги: наустница, Псалтир, пеела му черковни песни като: „А бре, момче школенче, като ходиш на школо кажи, кащи що е едно?“ и други. Ботев, ако и малко дете направил дълбоко впечатление на учителката си“.

Неизвестният автор на публикацията, съобщавайки за откритието си, се позовава на близък до монахинята: „Настоящото ни съобщи един от близките сродници на покойната“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *