Казанлъчанин е тазгодишният лауреат на Гражданската награда на Европарламента

Председателят на Народно читалище „Бъдеще сега 2006“ в родопското село Гудевица Теодор Василев получи гражданската награда за 2015-та г. на Европейския парламент (ЕП). Теодор е казанлъчанин, но от години се занимава с неформално образование. Преди време избира родопското село и създава там неконвенционала школа. Над 600 млади хора са преминали през неформалното училище в Гудевица и проектите му, които насърчават доброволчеството, образованието в близост до природата и личностното развитие.

Читалището има широка културна дейност и извън пределите на района благодарение на интернет. Възстановяването му е по идея на група млади хора, начело с Теодор Василев, които съживяват сградата след дълга изолация.

„Когато различни хора, от различни области, се съберат заедно от една идея, от един такъв порив, нещата могат да стигнат много далеч, както стана при нас. И до ден днешен сърцето ни остава по някакъв начин в Родопите. Това е едно място, което много ни зарежда и сме щастливи, че успяхме да изградим този център за работа с деца, младежи и възрастни“, каза председател на настоятелството Теодор Василев.

Инициативите на екипа на читалището вече обхващат целия Смолянски регион.

Читалището беше избрано от национално и европейско жури, състоящо се от евродепутатите Светослав Малинов от ЕНП/РБ, Момчил Неков – С&Д/БСП, и Неджми Али – АЛДЕ/ДПС. Номинацията си „Бъдеще сега“ получи от представителя на България в Европейския парламент Илхан Кючюк от АЛДЕ/ДПС.

В европейското жури участват заместник-председателят на ЕП Силви Гийом, 4 заместник-председатели на ЕП, 2 бивши председатели на ЕП и др.

Сред лауреатите на Наградата за европейски гражданин на ЕП за 2014 г. бяха доброволците от СУПЦ „Анастасия д-р Железкова“ (Варна) и журналистът Христо Христов. През 2013 г. Гражданската награда на ЕП бе присъдена на 43 лица и организации от държавите членки, сред които и покойният акад. Валери Петров и д-р Милен Врабевски от фондация „Българска памет“, напомня Информационното бюро на Европейския парламент в България.

От 2008 г. насам Наградата за европейски гражданин се присъжда за принос към по-доброто взаимно разбиране и интеграцията между гражданите на ЕС или за улесняването на трансграничното и транснационално сътрудничество. Общо 47 са наградените европейци за 2015 г.

Теодор Василев е син на Мария Стефанова, собственик на прочутия в Казанлък клуб „Агарта“, събиращ културния елит на града и едно от малкото места за свободна изява на духа. Младият мъж е баща на две деца, възпитаник е на местната ХГ „Св.Кирил и Методий“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram