Казанлък събра за международна конференция експерти по психология от 8 страни

От 1 до 3 юни Казанлък бе домакин на  международна научна конференция, посветена на 40-годишнината на Каузометрията „Психологическо време и жизнен път: Каузометрията и други подходи“. Събитието, което се осъществи по дистанционен път премина с участието на от експерти от 8 държави. Представени бяха 28 доклада.

Д-р Кирил Кирилов е сред инициаторите на събитието. Автор е на множество публикации в областта на медицината, психологията, педагогиката, математиката и на книгата по приложна психология „Утеши ме“.

Каузометрията е метод за изследване на субективната картина на жизнения път и психологическото време на индивида. Насочена е към описване не само на миналото, но и на предлаганите бъдещи етапи от жизнения му път. Каузометрията се извършва под формата на интервю, а резултатите от него се изобразяват под формата на каузограма – графика на събитията и междусъбитийните връзки, която дава нагледно представяне на мотивационния статус на събитията, локализацията им във физическо и психологическо време, началната или крайната им роля в живота и структурата на връзките между тях.

Каузометрията позволява на психолозите да правят изводи за възможни деформации на картината на жизнения път, за мащаба, смислеността и реализацията на идеите, за особеностите на начина на живот и удовлетвореността от миналото, настоящето и бъдещето на човека.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram