Казанлък – сред първите в тениса у нас преди и сега

През 1793 г. на 29-ти септември в английски спортен вестник за пръв път е спомената играта тенис.
Тенис (или Тенис на корт) е спорт, който се е играе от 2-ма (при игра на сингъл — поединично) или 4-ма души (при игра на двойки). Състезателите използват ракета с опъната корда, за да удрят малка гумена топка над мрежа в полето на опонента. Тенисът е измислен в Европа в края на XIX век и бързо се разпространява сред англоговорещия свят, основно сред високите класи в обществото. В момента тенисът е олимпийски спорт, игран от различни социални класи, възрасти в много страни по целия свят. Заедно с милионите играещи, има и милиони, които следят тенис като зрители, като особено популярни са четирите турнира от Големия шлем.
Правилата на тениса са фиксирани от Международната тенис федерация през 1924 година и оттогава не са променяни, с изключение на въвеждането на тай-брейка, измислен от Джеймс Ван Алън през седемдесетте години.  През 1954 г. Алън основава Международната тенис зала на славата, музей, базиран в Нюпорт, Род Айлънд, САЩ. В сградата се съхранява голяма колекция от вещи, свързани с тениса, както и зала, в която е поместена информация за видни деятели и тенисисти от цял свят.
1896 г. се смята за рождената дата на тениса в България. Тогава в София се създава първата тенис организация в страната – Софийски тенис клуб, който построява и първото игрище. През 1911 г. е учреден и Българският спортен клуб, в който водещ спорт е тенисът. В следващите години броят на игрищата в България се увеличава и тенисът започва да се развива освен в столицата и във Варна, Русе, Видин, Бургас, Ямбол, Пловдив, Казанлък. Първият турнир по тенис се провежда през 1911 г. за купата „Ромеро и Досмет“. Държавни първенства се организират от 1925 г.  Българската федерация по тенис се учредява през 1930 г. от най-големите клубове в страната, а през следващата година става член на Международната
федерация по тенис.
Днес цяла България се радва на успехите на най-добрите ни тенисисти Григор Димитров и Цвети Пиронкова, които пробиха в световния тенис.
Пожелаваме на „малките“ тенис надежди от Казанлък, които показаха че не отстъпват на „големите“ по дързост и талант, да напредват все така уверено по примера на най-добрите в този популярен спорт!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram