Казанлък бе спирка в опознаването на България за чуждестранни доброволци

Доброволците, които са в България по проект „Приказка в гората” на Асоциация на работещите с младежи и доброволци организации в България, гостуваха в Казанлък. Чужденците са Гърция, Грузия, Турция, Италия, Испания и България. Младежите успяха да разгледат забележителностите и храм-паметника в гр. Шипка, преди да се включат в дейности по почистване на язовир „Копринка“.


Доброволците ще имат възможност да разгледат и други градове на България, да посетят био плантации с ябълки, част от инициативата „Осинови дърво”, в която участват казанлъшките организации „Младежки център за развитие-Взаимопомощ” и „Юнайтед Авангард Артист”, както и производство на български мед по европейски стандарти.
Асоциация на работещите с младежи и доброволци организации в България /АРМДОБ/ е създадена през март 2018 г. и в момента обединява в себе си 17 неправителствени български организации, активни в сферата на младежта, доброволчеството и неформалното образование. Две от тях са от Казанлък, в лицето на „МЦР-Взаимопомощ“ и „Юнайтед Авангард Артист“.

Основните принципи на АРМДОБ съвпадат с тези, заложени в основата на програмата „Европейския корпус за солидарност“, както и с основните ценности, върху които е изградена философията на младежките политики на Европейския съюз, а именно: доброволчество, свобода, равенство, толерантност, солидарност.
Основна цел е подобряването на средата, в която работят НПО-тата в България, за подобряване комуникацията с гореспоменатите заинтересовани страни и институции, основани на принципи като коректност, професионализъм, равнопоставеност на организациите в международен аспект, спазване на закона и правата на организациите и работещите в тях професионалисти.
От времето, в което е основана организацията, вече е налице и първи проект с младежка неформалната група от петима души, който вече приключи с участието на младежи от гр. Казанлък.


„Сега надграждаме започнатото и ангажираме все повече хора в съвместни дейности, като организация „шапка“, даваща добър пример и тон за работа. Идейната основа за проекта е от вече бивша ЕКС доброволка от Чехия на казанлъшката организация „МЦР-Взаимопомощ”, която е част от ръководния екип и ментор на доброволците“, разказва инж. Мария Славова – председател на СНЦ „Младежки център за развитие-Взаимопомощ“.
Дейностите са координирани от Красимир Цанев, който има опит като младежки работник в сферата на доброволчеството, неформалното образование и солидарността и има зад гърба си като координатор на над 20 проекта на неправителствени организации.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram