Йовчев: ГЕРБ да се разграничи от кметицата на Розово

Това, което се случи в Розово, вярвам, че не отразява нагласите на обществото, каза в Бургас след заседание на МС вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Той подчерта, че е притеснен и че реакцията срещу бежанците нарушава техните права на постоянно пребиваващи в България. Министърът посочи, че агенцията за бежанците няма отношение в този въпрос, защото те не са с такъв статут вече. Йовчев призова правозащитните организации също да се намесят, а не „да търсят проблем там, където няма“.

Цветлин Йовчев подчерта, че реакцията по случая е била неадекватна – и на местната власт, и на партии. Той коментира, че е неприятно изненадан от докладната на кметицата на Розово Теодора Георгиева, визирайки твърдението й, че селото е „етнически чисто“. Според него, именно кметицата е възможно да е провокирала подобни действия в местните.

„Да, наистина трябваше да има декларация от страна на ПП „ГЕРБ“. И в тази декларация трябваше категорично да се разграничат от своя кмет, който говори за етническа чистота“, каза Цветлин Йовчев. /БГНЕС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram