И в Радио Стара Загора са готови за протести

Колегите ни от Радио Стара Загора са в стачна готовност. Ето и какво се казва в разпространената от екипа на медията позиция във връзка с очакванията за достойно заплащане на работещите в редиците на Българското национално радио:

Заетите в най-старото извънстолично радио -Радио Стара Загора, потвърждаваме позицията си за достойно заплащане на работещите в Българското национално радио, изразена на 17 май от синдикалните организации в обществената медия. Изразяваме своята категорична готовност за протестни действия, ако искането ни за минимум 25% увеличение на възнагражденията от 1 август не бъде изпълнено.

Обръщаме се към министър-председателя, финансовия министър, политическите партии в 49-ото Народно събрание в навечерието на обсъжданията по бюджета на страната за 2023 година. Предлаганото в проекта на бюджет увеличение в размер на 10% не отговаря на инфлационните процеси в страната в последните години. Това мнение споделят и депутатите от Старозагорския избирателен район, с които проведохме срещи по темата.

Считаме, че моментът за решаване на тежкия проблем с недофинансирането на обществената медия е настъпил много отдавна. Бюджетът на БНР за 2022 г. е по-нисък, отколкото през 2009 г. За този период инфлацията в страната надвишава 50%. Радиото е медията с най-високо обществено доверие в страната, докато в същото време служителите изнемогват от финансова гледна точка. Мотивацията на работещите в медията и качеството на положения от тях творчески труд надвишава многократно възнагражденията, които получават. Крайно време е минималната работна заплата да не бъде ориентир за възнагражденията в обществената медия. Настояваме за адекватно финансиране на Националното радио, което е обект на националната сигурност на Република България.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram