Италиански професор разкрива за пръв път в Казанлък неизвестни факти за Антонио Страдивари

Председателят на Италианската асоциация на лютиерите проф. Гуалтиеро Николини, удостоен през 2017 година с високото почетно звание „Рицар на Италия”, идва в Казанлък, за да разкрие за първи път в света неизвестни досега факти от живота на най-великия майстор на правене на цигулки на всички времена, Антонио Страдивари.

Проф. Николини уважи поканата на кмета на Казанлък г-жа Галина Стоянова да гостува в Града на розите. Италианският лютиер години наред проучва документи и придобива нова информация, като неговите изследвания са допринесли за извършването на необходими промени в биографията на Антонио Страдивари. Стотици години след смъртта му много неразгадани мистерии се въртят около фигурата на Антонио Страдивари от Кремона -датата на раждане, например, женитбата му с вдовица, чиракуването му в работилницата на маестро Амати , произхода на използваните от него инструменти, връзката с децата му и между самите му деца, броя на изработените инструменти, фалшификатите, съдбата на костите му след смъртта му, които са изгубени.

Отговорът на всички тези въпроси и нови факти неизвестни никому досега,ще представи пред казанлъчани проф.Николини. След това той ще отлети за Бразилия,за да представи и там новите обстоятелства в биографията на Страдивари .

Срещата с проф. Гуалтиеро Николини ще се състои на 1 юни от 16:00 часа в Музей на розата Казанлък .

Община Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram