Искат ново име за Руския пазар в Зарата

Едно от предложенията, които ще бъдат обсъдени на предстоящата сесия на Общинския съвет в Стара Загора на 28 юли  e именуване на обновения изцяло покрит пазар в града, известен като „Руски пазар“. Това се посочва в официалния сайт на административната структура.

Предложение на кмета Живко Тодоров е тържището да носи името на Васил Шаханов. „В миналото хората от квартал Казански са наричали мястото „Руски пазар“, тъй като там са пристигали автобуси с граждани на бившия СССР да предлагат и продават различни стоки от бита. Оттам в годините неофициално е възприето и името му. Към дадения момент с обновяването и облагородяването на цялостното пространство и реконструкцията на обекта, считам за необходимо същият да се именува, съгласно утвърдената традиция и наложена практика. След проведените консултации със специалисти от Регионален исторически музей Стара Загора, предлагам новоизграденият и модернизиран закрит пазар да бъде именуван на името на Васил Шаханов – една от знатните личности на Стара Загора“, посочва в мотивите си кметът.

Васил Шаханов е най-големият син в семейството на Георги Шаханов – търговец и собственик на лозя в средата на XIX век. През 1876 г.  основава в Стара Загора първата конячна фабрика и спиртоварна. След Освобождението изгражда модерна за времето си производствена база и въвежда във фабриката си технологиите на известни европейски спиртоварни и винарни. Печели награди и отличия на международни изложения в Европа в края на XIX-началото на ХХ век. Продава стоката си в цяла България, като особено търсен артикул е заарската мастика.

Васил Шаханов е един от крупните дарители и благодетели в Стара Загора в края на XIX и началото на ХХ век. Името му е вписано в Паметната книга на дарителите на Археологическо дружество „Августа Траяна”. Той неизменно присъства в списъците на дарителите, публикувани в ежегодните отчети на благотворителните дружества в града. Издържа талантливи, но бедни деца от града, за да получат образование в Русия.

През юли приключиха строителните дейности по проект „Нова визия и благоустрояване на територията на „Руски пазар“. Общата стойност на проекта е над 7 млн. лева, от които 6 млн. лв. се предоставят от „Фонд за устойчиви градове“. Обновеният пространство, е с разгъната застроена площ от близо 2400 кв. м с 115 щанда.

БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram