Инструктор: Неспазването на основни правила разбило делтапланера в Казанлък

Неспазване на основните авиационни правила е причината за трагичния инцидент с делтапланеристите в Казанлък на 18 септември. Това каза пред Радио „Фокус“ Димитър Халачев, инструктор по делтапланеризъм от София. По думите му загиналият пилоти е бил с много богат опит и запознат с всички опасности.

„Когато се лети с моторно въздухоплавателно средство, трябва да се спазва такава височина, че при проблем с двигателя да може да се кацне безопасно. В случая това правило е било нарушено. Има правила, свързани с характеристиките на машината и терена под тях. Колкото по-високо се лети, толкова по-сигурен е полетът. Вместо на 100-150 метра, тук се е летяло на 10-20-50 метра. От такава височина като ти изгасне двигателят, нищо не може да се направи“, каза още Халачев.

Той допълни, че в случая в Казанлък, при който авариралият делтапланер падна до тенис кортовете и загинаха пилотът Тодор Тянов и спътникат му д-р Илиян Хаджииванов, двамата са летели над промишлената фирма и под тях е имало жици, сгради, машини, коли. „Няма как да кацне там въздухоплавателно средство, което се движи с 50-60 км/ч.“, каза още Халачев.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram