Инициативи в училищата за Международния ден за борба с тютюнопушенето

Казанлъшките училища проведовеха инициативи във връзка с отбелязването на Международен ден за борба с тютюнопушенето. Още в началото на октомври в ОУ „Мати Болгария“ стартира подготовката за организиране на конкурс за детска рисунка на тема „Тютюнопушене и здраве“, последваха здравни беседи за здравословния начин на живот, изключващ цигарите като част от ежедневието на младежите. В конкурса за детска рисунка постипиха близо 100-на рисунки, а жури оцени най-добрите творби, които са изложени във фоаейто на казанлъшкото училище. Седмокласничките Луиза Тотева и Мартина Маркова, съответно носители на първа и втора награда от конкурса, приветстват училищната инициатива, защото подобна кампания е повече от наложителна, предвид на тенденцията към увеличаване броя на пушещите деца.
Презентации по темата в Международния ден за борба с тютюнопушенето подготвиха учениците от клуб „Да опознаем тялото си“ с ръководител Любомир Казиев. Осмокласниците старателно са се подготвили по темата за вредните последствия от цигарите. Във връзка с участието си в тази инициатива предоставят и стикери за вредата от тютюневия дим на свои съученици, приятели и родители, които вече са пристрастени към този вреден навик на модерното поколение.
Младежите на „Мати Болгария“ предстои да се включат в още една училищна проява на здравна тема. В навечерието на Международния ден за борба със СПИН, на 29 ноември те ще раздават на граждани изработени от тях картички и ще ги кичат със характерния символ на това коварно заболяване – червените лентички.
Освен учениците на ОУ „Мати Болгария“ в Международния ден за борба с тютюнопушенето 21 ноември, активни в това честване бяха и децата от други казанлъшки училища. Послания за вредата от цигарите разпространяваха ученици във facebook на ПМГ „Н. Обрешков“. Инициативата „Ябълка срещу цигара“ протече в Гимназия „Акад . П. Стайнов“. Два килограма ябълки бяха раздадени през голямото междучасие на пожелите да се разделят с цигарата срещу здравословна закуска. Младежите не само, че са били приятно изненадани от жеста на училището, но и пожелали през следващата седмица да бъде повторена акцията .
Професионалната гимназия по лека промишреност и туризъм също се включи в проявите с училищен турнир по мини стрийт бол и демонстрации по бейзбол.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram