Инж.Цонев: Навременното отводняване е хигиенно важно!

Специалистът по сондиране и отводняване твърди, че етапът на отвеждане на водите предотвратява взрив на зарази.

Пенсионери от наводнените села вече се жалваха, че заделят от скромните си пенсии за допълнителен харч, за да си купят помпи и източат водата от домовете си.

Хората се оплакаха пред  Пресс тв, че само  ден след водната атака започва и развитието на болестотворните бактерии.

Инж. Иван Цонев е специалист в сондирането и потърсен за коментар заяви, че наистина е важно отводняването на потопените къщи да започне веднага, след като това е възможно.

В последните дни младият инженер се отзовава на случаи и обясни за Пресс тв, че разполага с бензинова помпа с дебит 1 300 литра за минута време. С нея буквално за минути се източват водите от потопените къщи. Те се отвеждат на повече от 15 метра, за да е сигурно.

Попитан в бъдеще как наводнените постройки могат да бъдат гарантирани при нови водни атаки, така че пораженията да не са толкова  големи, инж. Цонев разказа, че в такива случаи се правят специални защитни сондажи, отвеждащи водите настрани. Навременното отводняване е хигиенно важно, признава Иван Цонев. То предотвратява взрив на зарази и развитието на болестотворни организми.

 

При мащабите на водния апокалипсис, връхлетял няколко общини в областта, ще се наложи да се чака оттегляне на водата и тогава да се вземат мерки по отводняване на къщите и  преодоляване на щетите, но истината е, че липсват навици у българина за предварително обезопасяване на дома му. Има възможности за това, твърдят специалистите.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram