Инж.Балева: Няма санкции за непредставилите нотариален акт за новия кадастър

Инж.Дияна Балева от Агенцията по геодезия, картография и кадастър в Стара Загора отговори на въпроси на Пресс тв по повод напрежението около старта на кампанията за изготвяне на нова кадастрална карта на Казанлък.

 

1.Какво налага изработването на нова кадастрална карта и регистри?

Съгласно чл. 2 от Закона за кадастъра и имотния регистър (ЗКИР) кадастрална карта и кадастрални регистри (ККР) се създават за територията на цялата страна. ККР съдържат актуални данни, както за границите, площта, вида територия и начина на трайно ползване на недвижимите имоти, така и за правото на собственост и другите вещни права върху тях. До този момент за гр. Казанлък няма изработени ККР.

Създаването на модерен цифров кадастър и имотен регистър ще гарантира имотните сделки и тяхната правна сигурност. Акуален и точен кадастър е необходима предпоставка за реализиране на инвестиционни намерения в гр. Казанлък.

 

  1. Защо гражданите трябва да предоставят копие от нотариалния акт на собствеността си?

При създаване на ККР, за попълване на данните за собствеността се използват и данните, събрани по служебен път от разписните списъци към кадастралните планове, данните от данъчните декларации и др., но за да бъдат сведени до минимум евентуални грешки при прехвърляне на информацията, напр. записване на  „стари“ актове за собственост, както и за да бъдат записани в КРНИ пълни и актуални данни за собствеността на даден недвижим имот, е необходимо и представяне на документи за собственост от собственика на имота.

Именно за постигането на тази цел, в чл. 38, ал. 1, т. 3 от ЗКИР, е предвидено задължение за собствениците на имотите да представят на служител от съответната службата по геодезия, картография и кадастър (СГКК) или на фирмата, която изработва ККР, акта за собственост, който удостоверява правата върху имота.

 

3.Има ли глоби за непредоставяне на нотариални актове?

Няма нормативно регламентирана парична санкция (глоба) и такава не се събира при непредставяне на документ за собственост или друго вещно право за недвижим имот, който попада в територия, за която е обявена процедура за създаване на кадастрална карта и кадастрални регистри.

Негативната последица за собственик на имот, който не е представил акта си за собственост в процеса на създаване на ККР, е че ако след одобряване на ККР се установи, че имотът липсва или не е нанесен правилно в ККР, и тази грешка не е по вина на фирмата изработила ККР, то за нейното отстраняване собственикът следва да заплати нормативно определената административна такса.

 

4.Собственици на апартаменти в жилищни блокове и кооперации, също ли трябва да предоставят нотариални актове? 

Да, необходимо е, тъй като съгласно ЗКИР кадастралната карта и кадастралния регистър на недвижимите имоти съдържат данни не само за поземлените имоти и сградите, но и за всички самостоятелни обекти на собственост – апартаменти, магазини, ателиета, офиси и др. Задължението на собствениците да представят документ, удостоверяващ правото на собственост или друго вещно право върху недвижим имот, е регламентирано в чл. 38, ал. 1, т. 3 от ЗКИР.

 

5.Има ли начин, документите да бъдат подавани по електронен път, за да се избегне чакането по огромните опашки?

Да, собственикът може да сканира акта за собственост и да го изпрати на електронна поща на ЕТ “СКГ-Илиян Тодоров” – гр. Казанлък – правоспособно лице по ЗКИР, на което е възложено изработването на кадастралната карта и кадастралните регистри на гр. Казанлък. С цел еднозначно индивидуализиране на имота, следва да бъде посочено и в кое населено място, район, квартал, ул., блок и др. се намира имота, в случай че от акта това не може да се установи или не е достатъчно ясно.

Електронната поща: kazanlak_cadastre@abv.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram