Има работа за украинските граждани в Старозагорско, няма търсене

Над 400 са гражданите на Украйна, които се намират на територията на Старозагорска област като най-много от тях са потърсили убежище в Стара Загора и в Казанлък.

Към момента няма проблем с местата за настаняване. Нещо повече-има достатъчен ресурс-общински бази, общежития и хотели, които биха могли приемат поне още 200 украинци.

От друга страна, пазарът на труда в региона предлага много позиции, за които украинците биха могли да кандидатстват, но се оказва, че няма търсене. Това сподели пред Радио Стара Загора областният управител проф. Наско Василев.

„В анкети, голяма част от украинските граждани са заявили, че са с висше образование, около 1/3 със средно и много малко са с основно образование.

Нашият пазар на труда им предлага работа основно като продавач-консултанти в магазини, офис-секретари, хотелиерски администратори, камериери, оператори на компютри и работници в производството.

Изводът обаче е, че има предлагане, но няма голямо търсене. Данните сочат, че едва 10% от настанените в областта са отправили запитване за работа, а още по-малко са тези, които вече са се реализирали“, обясни проф. Василев.

Дългата процедура по легализиране на дипломите и езиковата бариера са сред основните причини за слабия интерес към работните места, отчитат експерти.

До края на месеца ще стане ясно колко от потърсилите убежище в Старозагорско желаят да изучават български език, а по думите на областния управител проф. Наско Василев, институциите имат готовност да съдействат и да провеждат дори безплатни курсове.

Радио Стара Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram