Илиана Иванова: Харченето на европейски средства трябва да бъде обвързано с постигане на ясни и измерими резултати

На 5 ноември 2013 г. в Комисията по бюджетен контрол на ЕП, беше представен годишният доклад на Европейската сметна палата (ЕСП) за изразходването на европейския бюджет за 2012 г. Българският представител в институцията, Илиана Иванова взе участие в заседанието.

„В период на бюджетни съкращения всяко едно евро от Европейския бюджет е от значение, важно е какъв резултат е постигнат с него и дали това е станало по най-ефикасния начин. Ролята на Европейската сметна палата в този контекст е да контролира дали парите на европейските данъкоплатци са изразходвани по правилата. Тази година се финализира законодателството по многогодишната финансова рамка и в тази връзка критиките и препоръките, включени в годишния доклад за 2012 г. имат ключова роля за начина на изразходване на европейския бюджет през следващите седем години.“, коментира г-жа Иванова след заседанието.

Българският топ одитор обърна внимание на няколко основни акцента в тазгодишния документ:

1. Приходите и поетите задължения, свързани с отчетите за 2012 г. са законосъобразни и редовни във всички съществени аспекти;

2. Проверените системи за надзор и контрол са частично ефективни по отношение на законосъобразността и редовността на плащанията;

3. Изчисленият от ЕСП вероятен процент грешки общо за разходите от бюджета на ЕС се е увеличил от 3.9%  за 2011 г. на 4.8% за 2012 г.;

Най-засегната от грешки разходна област остава „Развитие на селските райони, околна среда, рибарство и здравеопазване“ (7.9%) следвана от областите „Регионална политика, енергетика и транспорт“ (6.8%);

4. Държавите-членки са разполагали с достатъчно налична информация за засичане и коригиране на грешките по отношение на по-голямата част от засегнатите от грешки операции в областите на споделено управление между ЕК и страните-членки;

5. Европейската законова рамка в много области на бюджета на ЕС остава сложна и недостатъчно фокусирана върху резултати.

 

Годишният доклад на ЕСП включва Декларация за достоверност относно надеждността и точността на финансовите отчети на ЕС, както и относно законосъобразността и редовността на свързаните с тях операции. Документът представлява базата, на която Европейският Парламент и Съветът упражняват надзорните си функции върху европейския бюджет. Официалното представяне в Европейския парламент слага началото на процедурата на ЕП по освобождаване от отговорност на Комисията за изпълнението на бюджета за съответната финансова година (своеобразен вот на доверие към ЕК).

 

Допълнителна информация:

Заключения за България в годишния доклад за 2012 г.

Годишният доклад на Европейската сметна палата се базира на одити по видове политики чрез представителна извадка от държави-членки.

България тази година попада в извадката в глава 4 на доклада „Развитие на селските райони, околна среда, рибарство и здравеопазване“, при проверката на системите, свързани с редовността на плащанията по програмата за развитие на селските райони.

В извадката за 2012 г. попадат 6 държави: Франция, Швеция, Германия (области Бранденбург и Берлин), Полша, България и Румъния.

Проверени са три елемента на системите, за които отговарят държавите-членки: Административни процедури и процедури за контрол, Проверки на място, Прилагане на контрол на кръстосаното спазване.

 Общата оценка на системите за наблюдение и контрол в пет държави ги определя като частично ефективни (Франция, Швеция, Германия, Полша, България) и като неефективни в Румъния. Важно е да се отбележи, че слабостите, открити в държавите тази година са сходни до голяма степен с тези открити при одита на системите в предходната година.

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram