Изтича срокът за заявления за гласуване по настоящ адрес

Днес е последният ден, през който избирателите могат да подадат заявление за гласуване по настоящ адрес, напомнят от ЦИК.

Хората с трайни увреждания, които не са в състояние да отидат до секциите, за да упражнят вота си на 26 март, могат да изразят желанието си да гласуват в дома си – с подвижна избирателна кутия.

Това може да стане по факс или по пощата със саморъчно подписано писмо, с клеймо, носещо дата не по-късна от 11 март.

Желаещите могат да подадат такова заявление и по електронен път – на сайта на съответна община.

Заявлението дава право на гласуване с подвижна кутия само на хората с увреждания. Членовете на семействата им и техните придружители могат да гласуват само в редовните изборни секции.

На 11 март 2017 г. изтича крайният срок, в който кандидатите за народни представители, членовете на ЦИК, членовете на РИК и наблюдателите могат да подадат заявление за гласуване на друго място по чл. 34, ал. 1, 2, 3 и 4 от Изборния кодекс. Заявлението–декларация, Приложение № 18-НС от изборните книжа за Народно събрание, се подава до общинската администрация по постоянен адрес.

Не се издават удостоверения за гласуване на друго място на лица, пребиваващи извън страната, и на лица, вписани в избирателния списък по настоящия им адрес.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram