Изложиха „Строителите на Паметника на свободата“ в Монтана

Националният парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ гостува на Монтана с изложбата „Строителите на Паметника на свободата“, съобщиха от културния институт.

Вчера, 12 април, в сградата на Държавен архив – Монтана беше открита изложбата „Строителите на Паметника на свободата“. Фотодокументалната изложба представя историята на строежа на монумента и разказва за трудностите, които инженери и строители са преодолявали, изграждайки навръх Балкана този най-български паметник. Показани са снимки, факсимилета на документи и коредпонденция, оригинални скици и чертежи, инструментите на майстор Пеньо Бомбето, Златната книга на Паметника, документи от фонда на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“.

Изложбата беше открита от директора на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов. Събитието уважиха Областният управител на Област Монтана инж. Валери Димитров, кметът на Община Монтана Златко Живков, който също произнесе слово пред публиката, директорът на ДА – Монтана Ангелина Емилова и много граждани. Изложбаа ще остане в града до 2 юни.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram