Изгубеното и намерено Дълбошко съкровище гостува в музея

Изложба в платна „Могъществото на тракийските владетели – изгубеното и намерено съкровище от гробницата до с. Дълбоки“ на РИМ – гр. Стара Загора ще бъде открита днес от 17.00 часа във  фоайето на ИМ „Искра”. Изложбата е реализирана по проект, финансиран от Министерство на културата.

Гробната находка от с. Дълбоки, Старозагорско е открита през 1879 г. при подготовка на терен в близост до селото. През месец април поручик Н. П. Кляузов получава нареждане от генерал-губернатора на Румелия – Столипин да замине за Старозагорски окръг, за да събере различни статистически данни. На 12 април Н. П. Кляузов се намира в с. Дълбоки, където случайно присъства на разкриване на гробница.

Тя се намира на около 200 м от самото село. Вероятно над нея е била издигната могила.Във вътрешността и е открит скелет с бронзова броня. Върху нея е поставен златен нагръдник, а около скелета фрагментирани железни предмети, предимно части от оръжия. При краката са открити 5 глинени, 3 бронзови, 4 сребърни съда и един железен канделабър с три крака (счупен на две части). Открити са и фрагменти от изтляло дърво, вероятно от дървения саркофаг, в който било положено тялото.

Изследователите на Дълбошката находка я отнасят към V в пр. Хр. , като подчертават че тя принадлежи на богат тракийски аристократ.

Още през 1879 г. находката е прибрана първо в Пловдив, а след това е пренесена в Русия. През 1914 г. директорът на Ермитажа проф. Валдхауер, откупува от археолога Спицын една от сребърните чаши. Останалите предмети стават притежание на Ашмолския музей в Оксфорд, Англия, където се съхраняват и до момента.

Изложбата ще гостува до 14 март. Входът е  свободен.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram