Изборът за Старозагорски митрополит предават и коментират директно по интернет

Изборният ден ще започне със св. Литургия в катедралния храм „Св. Димитър“, която ще оглави временно управляващият епархията Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний.

За първи път в БПЦ изборите за епархийски митрополит ще бъдат предавани директно по интернет и ще могат да бъдат наблюдавани от всички, които се интересуват от събитието. Вотът за Старозагорски митрополит, който ще се проведе на 4 декември от 10 ч., ще се предава директно по интернет на адрес: https://semi.bg/starozagorska_mitropoliya

Освен че ще станат преки свидетели на изборния процес, зрителите ще се ориентират в ставащото благодарение на коментарите, които ще съпътстват прякото предаване. Д-р Христо Беров, юрист и епархийски съветник на Западно- и Средноевропейска митрополия, от дома си в Берлин чрез скайп връзка ще коментира ставащото и ще ориентира зрителите в изискванията на устава и практиката на епархийски избори.

Вотът ще се проведе в Епархийския салон в сградата на Старозагорска митрополия. В него ще вземат участие 36 епархийски избиратели, които ще определят двамата епископи, от които Св. Синод ще избере новия митрополит на Стара Загора.

Негова е идеята епархийският вот да се предава директно по интернет. По този начин хиляди хора ще станат свидетели на изборите и ще се осигури прозрачност на процеса.

Техническото осъществяване на стрийма се осъществява от фирма, специализирана в предаването по интернет на различни събития.

Изборите за Старозагорски митрополит протичат в необичайна обстановка – те се провеждат приживе на епархийския архиерей, който е освободен от поста си от Св. Синод без да  е заявил искане за това. Заради това в месеците преди вота имаше редица спекулации за това, кого бившият митрополит желае да види на своето място. Целта на тези слухове бяха да се манипулират епархийските избиратели, които от дълги години познават и работят с владиката Галактион, и уважават мнението му.

Това беше една от причините временно управляващият архиерей да вземе решение изборите да се предават директно и да се види, че вотът се провежда по всички изисквания на устава. Разбира се, остава хипотезата за влияние върху избиратели извън залата на избора, каквато практика за съжаление успешно се прилага от десетилетия.

Вероятно затова в навечерието на гласуването митрополит Антоний публично призовава епархийските избиратели да не се поддават на убеждаванията на различни агитатори, а да се съсредоточат върху предстоящата си отговорна задача и с чиста съвест да пристъпят към важния вот.

Ако изборите преминат успешно, следващата неделя, 11 декември, Св. Синод на БПЦ трябва да определи новия Старозагорски митрополит.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram