Зеленски благодари на България за политическата ѝ подкрепа

Българският премиер Николай Денков и укранският президент Володимир Зеленски разговарят в Националния исторически музей в София, 6 юли 2023 г. Снимка: БТА/Христо Касабов

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на България за оказаната политическа подкрепа за европейските стремежи на Украйна в проведения между двамата видеоконферентен разговор, съобщи кабинетът на украинския държавен глава. В разговора са били разисквани въпроси по сигурността във водите на Черно море, като се е обсъждало „грубото нарушение от страна на Русия“ на свободата на корабоплаване, както и развитието по договореностите, постигнати при официалното посещение на Зеленски в България през юли тази година.

„Символично е, че водим този разговор в Международния ден на Черно море. За жалост, руската агресия превърна Черноморския регион във военна зона и заплаха за свободата на корабоплаването. Ние, с общи усилия, трябва да намерим начини да осигурим безопасността на региона, който е важен за Европа и за света“, заяви Зеленски по време на разговора, се казва в съобщение, поместено на сайта на украинското президентство.

Украинският президент изрази готовността на Украйна да се включи в проекта за разминиране на водите на Черно море в контекста на отварянето на зърнен коридор покрай бреговете на трите страни. Вече бе заявена подобна съвместна инициатива от страна на България, Турция и Румъния за почистването на морския басейн от мини като частичен принос към безопасността на Черно море. Специално внимание в разговора е било обърнато на двустранното сътрудничество между Украйна и България.

„Оценявам високо ускоряването на украинско-българското сътрудничество. Вече се вижда как нашето единство, твърдата позиция на страните от Черноморския регион работят срещу руската агресия. Освен това ние сме благодарни за политическата подкрепа на България за европейските стремежи на Украйна, както и за активния принос към алеите на солидарността и украинската формула на мира“, добави държавният глава на Украйна. 

Зеленски изказа благодарност към Денков и за скорошните решения на българското правителство да подпомогне за повишаването на боеспособностите на Украйна, като изтъкна първостепенната важност от укрепването на противовъздушната отбрана на Украйна на прага на зимата.

Източник: БТА, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram